top of page


1946 yılında Macar Yönetmen Charles Vidor tarafından çekilen Gilda - Türkçe Adıyla 'Şeytanın Kızı Gilda' dönemin efsane isimlerinden Rita Hayworth'un yıldızının parladığı ve Hollywood efsanesine dönüşmesini sağlayan filmdir.


Buenos Aires'e yeni gelmiş kumarbaz Johnny Farrell (Glenn Ford), burada hile yaparak büyük miktarda para kazanmıştır. Onu öldürmesi için tutulan kiralık katilden Ballin Mundson (George Macready) adlı tanımadığı bir adamın yardımıyla kurtulur. Mundson yasadışı bir kumarhane işletmektedir ve bir zaman sonra Johnny onu ikna ederek en yakınındaki adamı olur. Günün birinde bir seyahatten dönen Mundson ona evlendiğini söyler, evlendiği kişi ise güzeller güzeli Gilda'dır (Rita Hayworth). Gilda ve Johnny tanıştırıldıkları anda büyük bir şaşkınlık yaşarlar, nitekim ikisinin eskiye dayanan bir hikayesi vardır.


Film boyunca çekici ve asi Gilda karakteri ile kocasının sağ kolu Johnny Farrell arasındaki nefret/aşk ilişkisini görürüz. Dönemin eril ve erkek hakimiyetindeki dünyasını yansıtan film malesef aynı zamanda Hollywood'un da o dönemini çok güzel yansıtır. Gilda'nın kocasının hakimiyetinin çok farkında olan ama bu konuda yapacak hiçbir şey olmadığı için kendi sınırları içinde asilik yapmaya çalıştığını sıkça görürüz. Kadının cazibesi dışında hiçbir şeyle erkeğini kontrol edemediği dönemin güçlü durmaya çalışan içeriden yaralı ruhunu anlatır.


Rita Hayworth'u yakından tanıma şansı bulan kişiler tarafından onun aslında gerçek hayatta da 'Gilda' olduğu söylenmiştir. Rita'nun bu filmden sonra parlayan yıldızı farkında olmadan ve sonrada kurtulmak için çok çabaladığı "seks sembolü" sıfatını ona kazandırmıştır.


Güzel Rita bu film çekimleri sırasında 22 yaşındadır ve kariyerinin zirvesindedir. Bundan sonra yapacağı her iş Gilda ile kıyaslanacaktır.


Filmi HD Türkçe altyazılı olarak buradan izleyebilirsiniz.


FRAGMAN



bottom of page